• +32 2 218 50 68
  • Cette adresse e-mail est protégée contre les robots spammeurs. Vous devez activer le JavaScript pour la visualiser.

Architectuur

De Noorddoorgang, een met glas overkoepelde verbinding tussen twee drukke winkelstraten, gebouwd op zes niveaus, is 70 meter lang en 6 meter breed, op ongeveer 5.000 m². De doorgang werd gebouwd in een eclectische stijl die typisch was voor de 19de eeuw. Op de eerste verdieping ondersteunen vier groepjes kinderen de kroonluchters, met daarboven de lantaarns, een werk van beeldhouwer Desenfants. Deze beelden werden nauwkeurig gerestaureerd tijdens de renovatie van de gevel.
 
Het interieur van de galerij wordt opgefleurd door 32 kariatiden van de hand van beeldhouwer Joseph Bertheux. In deze beelden wordt vier keer dezelfde reeks van 8 standbeelden herhaald. De verschillende poses en attributen zijn moderne allegorieën: de Metaalnijverheid, de Handel, de Marine, de Astronomie, de Architectuur, de Beeldhouwkunst, de Schilderkunst en de Decoratieve kunsten.
 
Behalve deze 32 standbeelden op de binnengevels, treffen we aan weerszijden van de loopbrug in het midden van de galerij nog twee andere beelden aan: een allegorie van de ontspanning aan de ene kant en van de meditatie aan de andere kant.
 
Ook deze beelden zijn van de hand van Desenfants, die ook de beelden met kinderen ontwierp aan de Adolphe Maxlaan. De bouw van de Noorddoorgang ging relatief onopgemerkt voorbij omwille van de prestigieuze architecturale omgeving van het gebouw: het Maison des Chats aan de A. Maxlaan nr. 1, van de hand van architect Henri Beyaert; een gebouw dat eveneens deel uitmaakt van de burgermaatschappij van de Noorddoorgang. Het huis werd gebouwd in 1874, kreeg talrijke architectuurprijzen en wordt nog steeds beschouwd als een architecturaal pareltje uit die periode. De andere buur van de Noorddoorgang is vanaf 1881 en tot op vandaag het Hôtel Métropole.
© 2024 Passage du Nord. All Rights Reserved.